[...] i od ich ilości, kieruje je (aminokwasy) tam, gdzie najlepiej spełnią (w danym momencie) swoje zadanie. I nie ma tutaj zbytniej przesady, jeśli powiem, że białko uzyskane z piersi kurczaka i białko wypite w postaci szejka przygotowanego z odżywki wysokobiałkowej nie będą zbytnio się różniły. Należy też wiedzieć, że odżywka białkowa nie jest [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
[...] kcal daje ... 150,75 kcal utylizowanych z wolnych kwasów tłuszczowych. Po godzinie treningu aerobowego! Ile to jedzenia i napojów? Dla zobrazowania, ~ 151 kcal to: ok. 125 g piersi kurczaka bez skóry, nieco ponad połowa pączka z adwokatem, 335 ml napoju Red Bull (z cukrem), niecałe dwa duże jajka z Auchan. Dlatego lepiej jest mniej jeść, a nie [...]
[...] przy czym ich kaloryczność niestety przewyższa zawartość kalorii w większości chudych źródeł pochodzących od zwierząt. Porównać można tutaj na przykład soję i filet z piersi kurczaka. Oba produkty zawierają około 30 g białka, jednak soja dostarcza około 445 kcal, natomiast kurczak około 170. Dążąc do spożycia 100 g białka w diecie, można [...]
[...] spadać, należy zwiększyć kaloryczność, żeby nie doszło do zatrzymania laktacji. Przykładowa rozpiska diety redukcyjnej dla kobiety o masie 75 kg Dieta kobiety, która karmi piersią, powinna uwzględniać pokarmy bogate w składniki odżywcze. Trzeba pamiętać, że jedząc produkty z kategorii “junk food”, dostarczamy również kiepskiej jakości [...]
W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]
[...] i jest jednym z głównych czynników ryzyka przedwczesnej śmierci. Przyczynia się do 6% zgonów w skali świata. Siedzący tryb życia odpowiada za 21%-25% przypadków raka piersi i jelita, 27% przypadków cukrzycy oraz 30% przypadków choroby niedokrwiennej serca. Wyobraźmy sobie weganina, który regularnie spaceruje, biega, jeździ na rowerze, [...]
[...] Bataty oraz dynię kroimy w paski, doprawiamy, polewamy oliwą z oliwek, można pokropić sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika na około 35 min. na 180° C. Posiłek 3 140 g piersi z indyka 100 g kaszy gryczanej 120 g kapusty kiszonej 100 g marchewki przyprawy Pierś doprawić, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kaszę ugotować według wskazówek [...]
Jednym z częściej pojawiających się problemów, szczególnie u osób szczupłych, z szybkim metabolizmem jest zjedzenie określonej ilości kalorii wyliczonych w diecie. Problem pojawia się najczęściej, gdy jesteśmy w okresie budowania masy mięśniowej. Ilość energii, jaką musimy dostarczyć z pożywienia, jest wysoka, często sięgająca od 3500 do 4000 kcal [...]
[...] że to zawarty w witaminie E gamma-tokotrienol posiada właściwości hamujące wzrost komórek rakowych. Jego działanie sprawdza się również w przeciwdziałaniu rozwojowi raka piersi, jelita grubego, wątroby i żołądka. Witamina E a udar mózgu Witamina E posiada również znaczenie w zapobieganiu chorobom serca, jak i mózgu, ze względu na właściwości [...]
Ludzie wykazują całkiem odmienne podejście do gainerów, czyli odżywek głównie węglowodanowo-białkowych (czasem z domieszką tłuszczów). Jedni ludzie sądzą, że gainery są niepotrzebne, inni, że przydają się tylko ektomorfikom, jeszcze inni sądzą, że są szkodliwe, bo to „chemia” (szkoda, że nie zdają sobie sprawy, iż wszystkie procesy zachodzące w [...]
[...] - odpowiednia podaż jest stosunkowo duża, oznacza dostarczanie 45 g białka na posiłek. Przy 3 posiłkach dziennie to już 75 g białka jednorazowo (75 g to 350 g kurczaka piersi bez skóry). Czy muszę regularnie dostarczać protein? I tak i nie. Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
Najsilniejszym anabolikiem, jaki masz do dyspozycji, nie jest insulina, hormon wzrostu, sterydy anaboliczno-androgenne, lecz odpowiednio zbilansowana dieta. Farmakologia pozwala maskować skutki błędnej diety, ale uciekniesz od problemu i „oszukasz” organizm, tylko na chwilę. W łatwy sposób możesz uzupełnić w ten sposób niedobory energetyczne, np. [...]
[...] z kurczaka. Większość tłuszczu znajduje się w skórze, z której możesz zrezygnować. Mięso znajdujące się na udkach jest bardziej soczyste i bogate w smak, niż białe mięso piersi. Jest to doskonałe źródło chudego białka, które może sprawić, że poczujesz się bardziej usatysfakcjonowany podczas posiłku, niż wówczas, gdy nieustanie jesz mięso z [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
[...] zawierały źródło białka, węglowodanów i tłuszczu. Staraj się też stawiać bardziej na tłuszcze roślinne, które są dla nas zdrowsze. Poniżej mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne [...]
Nadciśnienie tętnicze zabija co roku 9.4 mln ludzi, czyli tyle, co wszystkie choroby zakaźne łącznie. Niestety z reguły nie daje objawów, a większość ludzi nie przejmuje się wcale stanem serca, nerek, wątroby czy ciśnieniem krwi. Na nadciśnienie tętnicze choruje na świecie prawie miliard osób, w tym prawie 38% w krajach rozwiniętych i 22% w [...]
Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]